Een merk easyvoyage

Corsicaanse vleeswaren

Gepubliceerd op: 7 déc. 2023

Bijgewerkt: 21 mars 2024

Corsicaanse vleeswaren zijn een essentieel onderdeel van de gastronomie op het eiland Beauty en staan bekend om hun kwaliteit en unieke smaken. De vleeswaren komen voort uit voorouderlijke kennis en weerspiegelen het belang van traditie en terroir in de Corsicaanse cultuur. In deze video volgen we Paul Colombani, een producent in Valle-d'Orezza, een klein bergdorp in Haute-Corse. Paul fokt al 38 jaar Corsicaanse varkens en vertelt ons over zijn passie. Dit is zijn kans om je kennis te laten maken met de belangrijkste producten van de Corsicaanse vleeswaren, zodat je ervan kunt genieten op vakantie, of ze mee kunt nemen naar je vrienden voor aperitiefavonden. Laat ons u begeleiden.

Paul Colombani, producent Valle d'Orezza in video

Is mag: Thu Dec 07 2023 12:57:33 GMT+0100 (Central European Standard Time)

Corsicaanse vleeswaren  -  visuel 1/1

Het voorbeeld van een traditionele AOC "Corsicaanse vleeswarenboerderij

In het hart van een prachtige châtaigneraie, découvrez lélevage de Paul, avec des cochons en semi liberté l’été et en complète liberté l’hiver. Paul maakt zijn eigen gist, is een AOC-producent en koestert de liefde voor zijn vak.
Voor Corsicaanse vleeswaren garandeert het label AOC « Charcuterie Corse » dat de varkens op traditionele wijze zijn grootgebracht, gevoed met eiken, eikels en andere vruchten van het maquis en van een zuiver Nustrale-ras.

Omdat de varkens van Paul uitsluitend worden gevoerd met céréales en châtaignes. Het gezouten vlees geeft ze hun kenmerkende smaak, die alleen in Corsicaanse vleeswaren te vinden is.
Paul laat ons ook kennismaken met de ouderwetse rokerij, die oorspronkelijk een séchoir à châtaignes ; le feu est dans la pièce du bas, le fumoir du haut est très aéré avec nombreuses fenêtres.

Als de ham uit de rokerij komt, wordt hij in een andere ruimte opgehangen voordat hij naar een rijpingskelder wordt gebracht: Corsicaanse lonzu, bulagna, varkenswang, worst en pancetta (de buik van het varken).

Niet te missen Corsicaanse specialiteiten

Trakteer uzelf tijdens uw volgende vakantie op Corsica op AOC-producten van een varkensproducent op Corsica, die ons 100% lokale productie garandeert.

Hier volgen een paar van de spécialit;s van Corsicaanse vleeswaren waar we het meest over hebben geleerd:

De Figatellu: Dit is een verse of halfverse worst gemaakt van varkenslever en mager varkensvlees (schouder zonder botten), gekruid met zout, peper en knoflook. Figatellu wordt traditioneel op houtvuur gegrild of aan stoofschotels toegevoegd. Het is vrij sterk van smaak!

De Coppa : Deze vleeswaren worden gemaakt van varkenslende, gezouten en vervolgens enkele maanden gerijpt. Het wordt gekenmerkt door zijn milde en licht gekruide smaak, waardoor het een essentieel onderdeel is van vleeswarenschotels.

De Lonzu : Gemaakt van varkenshaas, lonzu is gezouten, licht gerookt en gepekeld. De smaak is mild en geurig, waardoor het vooral populair is als voorgerecht of in gemengde salades.

De Prisuttu : Corsicaanse ham of prisuttu is een uitzonderlijk product, gezouten en gerookt gedurende ten minste twaalf maanden. Het onderscheidt zich door zijn smeltende textuur en rijke smaak, het resultaat van de natuurlijke voeding van de varkens en de rijping op hoogte.

De Pancetta : Het Corsicaanse equivalent van spek, pancetta wordt gemaakt van buikspek, gerold, gezouten en gekruid met kruiden voordat het wordt gedroogd. Het kan rauw worden gegeten in dunne plakjes of worden gebruikt om smaak toe te voegen aan gekookte gerechten.

De Bulagna: minder bekend dan de andere specialiteiten, is de Bulagna over het algemeen driehoekig van vorm en afkomstig van de wang van het varken. Het heeft een peperige noot en een langdurige rokerige geur. Je vindt het vaak in plakjes gesneden die ideaal zijn om met eieren te bakken. Het kan dus worden gebruikt als alternatief voor spek.

Zoals je hebt begrepen, is Corsicaanse charcuterie dit natuurlijke voedsel, gecombineerd met methoden van zouten en pekelen die van generatie op generatie worden doorgegeven, waardoor het zijn aparte smaken en superieure kwaliteit krijgt. Het proeven van de île charcuterie is als het onderdompelen in de Corsicaanse cultuur en tradities. Je zult dol zijn op de smaak!

Corsicaanse vleeswaren  -  visuel 1/1

Assortiments de charcuterie corse avec Lonzu, Coppa and Figatellu

Waarmee serveer je Corsicaanse vleeswaren?

Corsicaanse vleeswaren, rijk aan smaak en traditie, gaan uitstekend samen met verschillende bijgerechten die de complexe smaak versterken. Hier zijn een paar suggesties om Corsicaanse vleeswaren ten volle te waarderen:

Corsicaanse kazen
Het combineren van Corsicaanse vleeswaren met lokale kazen, zoals Brocciu, Niolo of een Corsicaanse Pecorino, zorgt voor een authentiek huwelijk van smaken.
Brocciu wordt vaak genoemd in de context van Corsicaanse vleeswaren vanwege het gebruik ervan in veel lokale recepten, waaronder gevulde vleeswaren. Het wordt gemaakt van schapenwei of geitenmelk en kan vers of gerijpt worden gegeten.


De zoetheid of kracht van de kazen kan een mooie aanvulling of juist een mooi contrast vormen met de pittige tonen van de vleeswaren.

Om de traditionele baguette de pain te vervangen, raden we je aan Corsicaanse vleeswaren te eten met biscotti salati, Corsicaanse gezouten koekjes. Olijfbrood is ook een uitstekende basis voor proeverijen.

Corsicaanse vleeswaren  -  visuel 1/1

Variété de fromages corse, de chèvre et de brebis

Corsicaanse wijnen en gedistilleerde dranken 🍷
Een Corsicaanse wijn, of het nu een lichte rode, frisse rosé of aromatische witte is, is de ideale begeleider van Corsicaanse vleeswaren. Eilandwijnen zoals Niellucciu, Sciaccarellu en Vermentinu passen goed bij de verschillende smaken van de vleeswaren. Een glas Muscat du Cap Corse als aperitief kan de eetlust opwekken.

Lust u geen wijn? Kies dan voor een ambachtelijk Corsicaans biertje: van lichte pils tot robuustere amber, er is voor elk wat wils op het eiland van schoonheid. Veel plezier!

Campo di Liccia Corsica - Bonifatius visuel 1/1
Camping Campo di Liccia
SUPER DEAL
Campo di Liccia Corsica - Bonifatius visuel 1/1

Bungalow 4 pers.

Opgegraven Campings.com

280

7 Nuits

Zie de aanbieding

De mooiste campings en Corsica

Derniers articles

Artikelen op bestemming

 

Ardèche

 

Dordogne

 

Gorges du Verdon

 

Occitanie

 

Frankrijk

 

Italie