Een merk easyvoyage
Pyreneeën

Wandelen over de GR10 in de Pyreneeën

Gepubliceerd op: 31 août 2023

Bijgewerkt: 6 févr. 2024

Campingvakanties zijn vaak de perfecte gelegenheid voor stedelingen die verslaafd zijn aan het duivelse ritme van de moderne wereld om weer in vorm te komen: ontgiften en de bronchiën weer zuurstof geven, de hersenen ontspannen en zachter maken, de spieren verstevigen en de oogleden langer sluiten onder een natuurlijke warmtelamp. Een goede bergwandeling is genoeg om de motor weer voor een heel jaar aan de gang te krijgen zonder het risico te lopen om niet door de technische keuring te komen. Wandelen is eeuwig, en zo onsterfelijk dat het altijd in de mode is. Van de 60.000 km aan Grandes Randonnées (GR) paden in Frankrijk, heb ik ervoor gekozen om je mee te nemen op een kleine tour langs de must-see sites op de GR10 en de campings die eraan grenzen. Puur uit persoonlijke smaak natuurlijk, maar ook omdat de GR, die de Pyreneeën doorkruist van Hendaye tot Banyuls, vol zit met bijzondere plekjes, maar ook met makkelijke, voordelige en soms te onbekende routes om er te komen. Dus trek je stijgijzers aan, bundel je en ga op weg naar de groene schoonheid!

GR 10 van Hendaye naar Borce, door de westelijke Pyreneeën en Baskenland

Wandelen over de GR10 in de Pyreneeën  -  visuel 1/1

Op dit gedeelte van de GR10, dat wordt onderbroken door verschillende étapes van het Baskenland naar Béarn via Navarra en Soule, vindt u vele natuurprachtige dorpjes van toeristisch belang van de eersteégorie : de kraters van Iparla, de bossen en meren van Iraty, het dorp Sainte Engrace en natuurlijk de stad Saint-Jean-Pied-de-Port. Aan de andere kant vind je campings à Hendaye  en als u de route en route neemt, kunt u starten vanaf campings in Saint-Jean-Pied-de-Port, à proximité l'étape d'Esterançuby en à l'arrivée, zie campings bij Borce.

De GR10 tussen Borce en Cauterets: doorkruisen van de centrale Pyreneeën Pic Midi d'Oussau

Wandelen over de GR10 in de Pyreneeën  -  visuel 1/1

Van Béarn naar à la Bigorre bezoekt dit trajectçon de Pic du Midi d'Ossau, bij de lokale bevolking beter bekend onder de kleine naam « Jean Pierre » (vraag naar de herkomst van de naam en tel het aantal verschillende versies : ça vaut le détour!), de Vallée du Soussouéou en zijn canyoninglocaties. À Cauterets vindt u tal van campings, waaronder de prachtige Camping GR10 3 étoiles met een gemakkelijk te onthouden naam. Merk op dat je in Gourette, niet ver van het halfwegpunt, een gîte d'étape vindt.

Tussen Cauterets en het meer van Araing

Wandelen over de GR10 in de Pyreneeën  -  visuel 1/1

Vanaf Bigorre à l'Ariège voert de GR10 je hier van l'étang d'Araing naar het Lac de l'Oule, het Massif du Néouvielle, vervolgens naar het Lac de Gaube en ten slotte naar het Vignemal-massief, bekend als « La Pique longue ». Je kunt vleeswaren van zwart Bigorre-varkensvlees inslaan in Luz-Saint-Sauveur of Loudenvielle. En om de beklimming aan te kunnen zet je je tent op in het kuuroord Bagn-de-Luchon, aan de voet van de toppen. En een "gîte d étape" biedt u een goed gemérité à Barège.

De GR10 van Vieille Aure in Bigorre naar Eylie d'en haut

Wandelen over de GR10 in de Pyreneeën  -  visuel 1/1

Deze etappe van de GR10, die van de Comminges naar het Pays de Cousserans loopt, wordt onderbroken door dorpjes die typisch zijn voor de uitlopers van de Pyreneeën: Vieille Aure, Mantet, Eylie en hooggelegen meren, zoals Lac d'Oô. Er zijn twee berghutten, een in Aunac en de andere in Bidous, voor wandelaars, en voor kampeerliefhebbers vind je alles wat je nodig hebt rond het Lac de l'Oule, aan de rand van het mooie dorpje Saint-Lary-Soulan. En in Loudenvielle vind je Le camping La Pène Blanche 2 canvas campings aan de voet van de bergen en tegenover een balneotherapiecentrum.

De Ariège Pyreneeën tussen Eylie en Mérens les Vals

Wandelen over de GR10 in de Pyreneeën  -  visuel 1/1

Hier doorkruist de wandelroute de wilde Ariège, de Estours-vallei, het Montcamp Plateau en het Beille Plateau en steekt de weg over naar de étangs van Guzet en Bassiès en de indrukwekkende Ars watervallen. De toegang is gemakkelijk vanaf de vriendelijke Gîte d'étape d'Eylis of vanaf de campings in Aulus-les-Bains en, aan het eind van de wandeling, Ax-les-Thermes, een stadje dat bekend staat om zijn goed genezende water.

Van Mérens naar Batère: de oostelijke Pyreneeën oversteken

Wandelen over de GR10 in de Pyreneeën  -  visuel 1/1

À vanuit de gîtes van Mérens-les-Vals bereik je het Lac des Bouillouses en de Pic du Canigou. Halverwege de heuvel verwelkomt de gîte van Planès je vlakbij het dorp La Cabanasse. Dit is ook de route waar je het gele treintje kunt nemen van La Tour de Carol naar Vernet-les-Bains, dat wandelaars talrijke instappunten biedt voor de GR10 en uitzonderlijke uitzichten over de Pyreneeën. Voor kamperen kun je terecht op de vele kampeerplekken rond Vernet-les-Bains. Zie in het bijzonder op minder dan 10 km van de le Camping Le P'tit bonheur 2 étoiles à Escaro tussen thermale wateren en uitzicht op de Canigou: klein geluk verzekerdé...

DE GR10 van Batère naar Banyuls-sur-Mer

Dernière étape van deze wandeling over de GR10 à door de Conflent en de rivier de Têt en de Vallespir regio naar de Albères. We passeren de gemeente Arles sur Tech met zijn huizen met pannendaken in de vorm van een slak en de gîte La Targnarède. Op het programma staan massages, snacks en zwemmen op een van de campings in de charmante Catalaanse badplaats Banyuls-sur-Mer.

.

Waar slapen in de buurt van de GR10?

De mooiste campings en Pyreneeën

Derniers articles

 
Saint-Cyprien

Wat te doen in Saint-Cyprien tijdens de vakantie?

Nieuws

 
Venise

Reis naar Venetië voor een lang weekend. Heb je aan kamperen gedacht?

Artikelen op bestemming

 

Corsica

 

Bretagne

 

Pays de Loire

 

Provence-Alpes-Côte d'Azur

 

Frankrijk

 

Italie