Par Sandra
De Provenceis een van de regio’s van Frankrijk met de meeste culinairespecialiteiten. De kaart is enorm gevarieerd en elke stad en elkdepartementheeft zijn eigen specialiteiten. Nice,Marseille, deAlpes-de-Hautes-Provence,de Vaucluse...de keuze is oneindig!Daarom stellen wij voor het beste van deProvence te ontdekken
Bouillabaisse
Bouillabaisseis een van de typischespecialiteitenvande Provence, meer inhet bijzonder vanMarseille.Hetis eensoepmetvis, groenten en specerijenen wordt geserveerd met “rouille”, een pittige saus die ook met brood wordtgegeten.
Soupe au Pistou
Nog een soep die typisch isvoorde Provençaalse gastronomie.Eeneenvoudig, maar heerlijk recept met groenten, pasta(vooral elleboogjes) enkaas.Het hoofdingrediënt is de “pistou”, een bereiding van knoflook enbasilicum die dit gerecht echt een oppepper geeft
La Socca
AïoliAls
je een romantisch afspraakje hebt, kun je beter geen aïoli eten!Het iseen gerecht van gestoomde groeten metvis een hard gekookt eigeserveerd met een mayonaise met heel veel knoflook!Vergeet daarna vooralje kauwgom niet!
Daube Provençale
De panisses Marseillais
La pompe à huile
La pompe à huile wordt vooral geserveerd bij de 13 desserts, een typisch Provençaalse kersttraditie. Het bestaat uit meel, water, sinaasappelrasp en olijfolie. Met dit dessert neem je een duik in de Provençaalse tradities!
Calissons
Calissons zijn typisch voor Aix-en-Provence. Het zijn kleine zoete lekkernijen van amandeldeeg met glazuur, oranjebloesem en gekonfijte meloen. Ze hebben een ovale vorm. Pas op, als je eraan begint, kun je niet meer ophouden!
Tian
Tian is een integraal onderdeel van de Provençaalse keuken. Het is een groentegerecht met aromatische planten en olijfolie, maar soms zit er ook vlees of ei in. Het is een ovengerecht dat je meeneemt op een aromatische reis!
Tapenade
In de Provence is er geen aperitief zonder Ricard en een lekkere tapenade! Tapenade wordt gemaakt van geplette zwarte en groene olijven, olijfolie en knoflook. Rooster een paar toastjes en trakteer je gasten op een heerlijk aperitief!